Ciasto "Jabłkowa Symfonia"

Przepis


Biszkopt:
6 jajek – osobno żółtka i białka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
po 1/3 łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu (jeśli nie mamy, możemy pominąć kardamon)
Krem budyniowy:
500ml mleka
250g masła w temperaturze pokojowej
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (polecam Dr.Oetker)
4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
Masa jabłkowa:
1,5kg jabłek
1 łyżka masła
1 opakowanie galaretki (użyłam agrestowej)
Dodatkowo:
około 210g podłużnych biszkoptów
2 czerwone galaretki
300ml śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
wiórki czekoladowe do posypania (można zastąpić kakao lub startą czekoladą)
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤