KRUCHE KAKAOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I PIANKĄ BUDYNIOWĄ

Przepis


SKŁADNIKI: (forma 25x 30 cm)

CIASTO
3 szklanki mąki
20 dag masła
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka kakao
2 łyżki śmietany 18%
3żółtka
50 dag śliwek

PIANKA BUDYNIOWA
3 białka
3/4 szklanka cukru
2 opakowania budyniu waniliowego
1/2 szklanki oleju słonecznikowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki.
Wszystkie składniki ciasta zagnieść, podzielić dwie nie równe części . Formę wyłożyć papierem do pieczenia, spód wykleić większą częścią ciasta, na nim ułożyć śliwki, skórką do dołu, piec w temperaturze 190º C przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Mniejszą części włożyć do zamrażalnika przynajmniej na godzinę.

Pianka budyniowa
Białka ubić na sztywno, nie przerywając ubijania małymi partiami dodawać cukier, następnie wsypać budyń, gdy składniki się połączą powoli wlewać olej i jeszcze chwilę miksować
Na wystudzony spód wyłożyć piankę budyniową, Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.
Piec w temperaturze 190C przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić, posypać cukrem pudrem.
@Beata
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤