Ciasto "Smerfetka" - bez pieczenia

Przepis


około 20 sztuk podłużnych biszkoptów (lady fingres)

warstwa sernikowa:
1 galaretka niebieska Wodzisław
0,5 kg mielonego twarogu wiaderkowego
2 kopiaste łyżki cukru pudru
2 galaretki cytrynowe

pianka:
500 gramów mleka skondensowanego niesłodzonego
2 galaretki niebieskie

masa śmietanowa:
300 gramów śmietany kremówki 30%
2 śmietanfixy
1,5 łyżki cukru pudru

ewentualnie niebieskie lub białe bezy na wierzch

Pierwszą galaretkę niebieską rozpuszczamy w szklance wody, wlewamy do głębokiego talerza, odstawiamy do zastygnięcia, potem kroimy w kosteczkę (najlepiej galaretkę zlać do talerza dzień wcześniej, kroić tuż przed wymieszaniem z masą sernikową).







Twarożek wyjmujemy z lodówki na około 2 godziny przed przystąpieniem do pracy by się ogrzał.
Dwie galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, schładzamy do temperatury pokojowej (często mieszamy by nie utworzył się "kożuszek").

Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyścielić papierem do pieczenia, jeśli macie wyjmowane dno nie trzeba tego robić. Dno powykładać podłużnymi biszkoptami (niczym ich nie nasączać).




Ostudzone galaretki miksujemy na najszybszych obrotach z ogrzanym serkiem. Potem wsypujemy galaretkę pokrojoną w kostkę, delikatnie mieszamy. Masę wykładamy delikatnie na poukładane biszkopty, odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.





Pozostałe dwie galaretki niebieskie rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, schładzamy do temperatury pokojowej, często mieszając by na powierzchni nie utworzył się "kożuszek".
Mleko skondensowane miksujemy przez 3 minuty na najszybszych obrotach, am powiększyć swoją objętość i być mocno spienione. Potem jednym ruchem wlewamy ostudzone galaretki i od razu miksujemy na najszybszych obrotach do połączenia.
Piankę wylewamy na zastygniętą masę sernikową, odstawiamy do lodówki.






Porządnie schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixem, wyrównujemy powierzchnię, schładzamy w lodówce.
P.S Można też usztywnić śmietankę 0,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wrzątku.




Tuż przed podaniem ciasto dekorujemy małymi bezikami.

UWAGA: Kolorowe bezy puszczają kolor, więc niewskazane jest pozostawienie ich na cieście na długi czas.

Smacznego !

następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤