Tort kawowy z powidłami śliwkowymi i kremem straciatella
źródło inspiracji: http://brunetkawkuchni.com/2014/06/13/tort-kawowy…
Przepis
Składniki na tortownicę o średnicy 20cm (większa też będzie ok, ale trudniej będzie przekroić biszkopt na 3 blaty):
5 dużych jaj (białka i żółtka oddzielnie)
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao
2 łyżeczki kawy instant dobrej jakości (możecie pominąć)
Na krem:
500ml śmietany kremówki
3 łyżki serka mascarpone
1 – 2 łyżki cukru pudru
50g mlecznej czekolady, startej na tarce
Dodatkowo:
około 200ml mocnej kawy lub 130ml likieru kawowego wymieszanego z 50ml wody
1 słoik powideł śliwkowych
75g mlecznej czekolady do dekoracji boków tortu, startej na tarce
Polewa:
1 łyżeczka żelatyny (lub 1 listek)
60g niesolonego masła
4 łyżki cukru
3 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki kwaśnej śmietany
Skomentuj inspiracje: