Jak zrobić piętrowy tort ślubny? Tort kajmakowo cytrynowy

Przepis


Lista składników
Biszkopt o średnicy 28-30 cm

8 sporych jajek
1, 5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
szczypta soli


Biszkopt o średnicy 24-26 cm

5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru


Masa kajmakowa

1 litr mocno schłodzonej śmietany kremówki 36%
2 serki mascarpone
1,5 puszki masy kajmakowej (po 400 g każda)
3 łyżeczki żelatyny i 1/3 szklanki wody


Masa cytrynowa

1 litr mocno schłodzonej śmietany kremówki 36%
sok wyciśnięty z 2 cytryn (można dodać również skórkę, ale ja nie dałam)
cukier puder (wg smaku, ja dałam 3 łyżki)
1 serek mascarpone


Dekoracja i nasączenie

700 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy (zimą można zrezygnować, ale w wielkie upały raczej nie)
wiórki kokosowe
szklanka wody z sokiem malinowym i sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny
1/2 puszki masy kajmakowej
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤