Ciasto na maślance z czereśniami mieszane widelcem

Przepis


Składniki:

4 jajka
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka maślanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce - u mnie czereśnie





Kruszonka:

cukier
masło w temp. pokojowej
mąka





Jajka i maślanka powinny być w temp. pokojowej. Z czereśni usunęłam pestki. Do jednej miski daję składniki suche, mieszam, do drugiej miski daję składniki mokre (jajka roztrzepuję widelcem i potem dodaję resztę). Do składników mokrych dodaję suche i mieszam widelcem. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na ciasto układam połówki czereśni.
Do miseczki daję cukier, masło i mąkę. Ugniatam i posypuję kruszonką ciasto. Pieczemy w 180 stopniach jakieś 45 minut. Sprawdzamy czy gotowe patyczkiem ;)
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤