Tort truskawkowo-śmietankowy z musem owocowym

Przepis


Biszkopt tortownica 24 cm
jajka 6
mąka pszenna 6 łyżek 90g
mąka ziemniaczana 6 łyżek 105g
cukier drobny kryształ 12 łyżek 180g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka ( płaska )
Przygotowanie
Jajka w temperaturze pokojowej, starannie oddzielić żółtka od białek. Białka umieścić w misie robota kuchennego, ubić na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Partiami dodawać cukier, do lekko sztywnej piany. Następnie do białek, dodawać po jednym żółtku. Połączyć. Składniki sypkie wcześniej przesiane, dodać do piany, delikatnie połączyć ręcznie za pomocą np. łyżki drewnianej, łopatki. Ciasto przełożyć do tortownicy ( dno wyłożone arkuszem papieru do pieczenia, zacisnąć na obręczy formy, boków nie smarować tłuszczem) Pieczenie 170 C do 50 minut w zależności od rodzaju piekarnika, najlepiej do suchego patyczka. Upieczony biszkopt w tortownicy, zrzucić z wysokości maksymalnie 50 cm, na blat. Pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia dnem do góry, wtedy nie opadnie, lub w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Zimny biszkopt wyjąć z formy, delikatnie obkroić boki ostrym nożem, podzielić na trzy blaty.
Krem śmietankowy
śmietana 36% UHT 500 g
mascarpone 250 g
ricotta 150 g
cukier puder 4 łyżki
Przygotowanie
Zimną śmietanę ubić na sztywno, partiami dodając serek mascarpone i ricotta na przemian, ubijając do konsystencji gęstego kremu, pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Żelatyna do musów
woda wrząca 1/2 szklanki
żelatyna 4 łyżeczki z lekką górką
Wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny, ostudzić.
Mus rabarbar
rabarbar 2 łodygi
sok pomarańczowy 100 % 1/2 szklanki
Przygotowanie
Łodygi umyć i obrać z twardych włókien i końcówek, pokroić w kawałki około 1 cm, umieścić w garnuszku gotować z sokiem do miękkości, i odparowania nadmiaru płynu. Rabarbar zmiksować na gładko blenderem, dodać do musu 1/3 żelatyny, wymieszać.
Mus truskawkowy
truskawki 450 g
cukier 2 łyżki
żelatyna
ponadto; truskawki do dekoracji.
Truskawki obrać z szypułek, wypłukać pod bieżącą wodą, zmiksować z cukrem na gładko blenderem. Dodać żelatynę, wymieszać.
Biszkopt podzielić na dwa lub trzy blaty, pierwszy na dnie umieścić w większej tortownicy o średnicy 26 cm, boki wyłożyć plastrami truskawek. Na biszkopt wyłożyć parę truskawek pokrojonych w kostkę, na nie bitą śmietanę, wyrównać. Mus rabarbarowy delikatnie rozprowadzić na śmietanie. Drugi blat ciasta wyłożyć na mus lekko docisnąć, wyłożyć warstwę bitej śmietany, na nią mus truskawkowy. Wykorzystałam dwa blaty. Schłodzić minimum 7 godzin, najlepiej całą noc. Przechowywać w lodówce.
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤