Rogale czekoladowe

Przepis


Składniki na mniej więcej dwie blaszki rogalików w zależności od wielkości.
Zaczyn
drożdże świeże 40 g
miód 1 łyżka
mąka pszenna 50 g
mleko 1/2 szklanki
woda 1/2 szklanki
Przygotowanie:
Mleko mieszam z wodą i lekko podgrzewam do letniej temperatury. Drożdże kruszę do dużej misy, w której wyrabiam całość. Wszystkie składniki dokładnie rozcieram na gładko, pozostawiam w ciepłym miejscu na 20 minut.
Ciasto właściwe
jajko 1
cukier 60 g
kakao gorzkie 20 g
mąka pszenna 450 g
ponadto: masło orzechowe, cukier puder do posypania
Przygotowanie
Odsypuję 50-100 g mąki do podsypywania ciasta ( może odrobina zostać). Jajko roztrzepuję, pozostałą ilość mąki mieszam z kakao, dodaję do zaczynu z jajkiem i cukrem. Mieszam do połączenia się składników, ciasta przekładam na stolnicę podsypaną mąką, zagniatam parę minut. Ciasto dzielę na 3-4 części, każdą z nich wałkuję na placek o grubości 3-4 mm. Radełkiem wykrawam 8 równych trójkątów. U podstawy każdego z nich, nakładam łyżeczką nadzienie ( 1/2 łyżeczki czekolady na każdy rogalik, nie za dużo, żeby czekolada nie wypłynęła podczas pieczenia). Rogaliki zwijam do środka, formując je . Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rogaliki piekę w nagrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 180 ° C do 25 minut. Lekko przestudzone, oprószam cukrem pudrem.
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤