Śliwkowy cobbler, czyli śliwki zapiekane pod ciastem

Przepis


Składniki:

Owoce:

około 500 – 700g śliwek (waga po usunięciu pestek)
1/2 szklanki cukru (użyłam drobnego cukru trzcinowego)
skórka otarta z jednej pomarańczy
1/4 łyżeczki cynamonu
2 – 3 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej (im więcej śliwek, tym więcej mąki)
Ciasto:

1 szklanka mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/8 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
50g zimnego niesolonego masła
1/4 szklanki mleka
1 jajko, roztrzepane
Dodatkowo:

bita śmietana lub lody do podania (najlepiej waniliowe lub śmietankowe)
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤