drożdżówka bez drożdży z owocami

Przepis


4 jaja
4,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka oleju (najlepiej w temp pokojowej)
1 szklanka mleka ( też w temp pokojowej)
1,5 szklanki cukru
3 łyżki cukru z wanilią
2 łyżeczki (z górkami) proszku do pieczenia
3 łyżki octu

kruszonka:
100 gramów zimnego masła lub margaryny
0,5 szklanki cukru
1 kopiasta łyżka cukru z wanilią
1 pełna szklanka mąki pszennej

dodatkowo:
około 800 gramów owoców
ewentualnie cukier puder do posypania na wierzch

Owoce, jeśli zachodzi potrzeba, szypułkujemy, kroimy na mniejsze cząstki etc.

Całe jaja ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą piankę.




Olej mieszamy z mlekiem i octem.




Do masy jajecznej stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszankę olejowo - mleczną (zrobiłam to na dwa razy).




Miksujemy na gładką masę (ciasto jest dość gęste i tak ma być).




Z mąki, tłuszczu, cukrów zagniatamy kruszonkę.




Dużą prostokątną foremkę o wymiarach 28x25 cm wyścielamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wyrównujemy jego powierzchnię.




Na wierzch wysypujemy równomiernie owoce.




Całość posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką.




Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 50 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Studzimy przez pierwsze 15 minut przy uchylonych drzwiczkach, potem wyciągamy na blat i jeśli mamy bardzo kwaśne owoce jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤