Kruche ciasto z budyniem i truskawkami
źródło inspiracji: http://potravel.wordpress.com/2013/06/26/ciasto-z…
Przepis
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę wymieszać z cukrem , proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Dodać jajka oraz ciepłe masło. Z wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto. 1/4 ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.
Tortownicę moja 20 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód ułożyć ciasto. Następnie przygotować budyń wg instrukcji na opakowaniu. Zmniejszyć ilość mleka z 500 ml na 400 ml. Truskawki umyć i pokroić. Na ciasto wylać budyń – nie musi być zimny, ułożyć owoce i posypać kawałkami schłodzonego ciasta. Jeżeli ciasto jest twarde , dla ułatwienia można zetrzeć je na tarce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temp 180 stopni. Ciasto kroić dopiero po wystudzeniu. Smacznego:)
@Agnieszka
Skomentuj inspiracje: