Karpatka ze śmietaną i truskawkami

Przepis


Składniki:
SKŁADNIKI na ciasto :
250 ml mleka
150 g margaryny
1 i 1/2 szklanka maki pszennej
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mleko z margaryną ogrzewamy aż tłuszcz się rozpuści, kiedy zacznie się gotować wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką do ciasta. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Mikserem ucieramy ciasto z jajkami do momentu połączenia się składników, wsypujemy proszek i dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na trzy porcje, tortownicę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą, maczając łyżkę w wodzie rozkładamy porcję ciasta i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 * C, przez około 20-25 minut, aż powstaną duże uwypuklenia w cieście, oczywiście uważając aby się ciasto nie spiekło.


Treść przepisu:

ŚMIETANA :

400 ml śmietany 30 % mocno schłodzonej
2 opakowania cukru waniliowego
1 łyżka żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody
150 g serka waniliowego

Bardzo zimną śmietanę ubijamy robotem, na najwyższych obrotach, z cukrem waniliowym. Kiedy jest już mocno ubita, cienkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę, chwilkę mieszamy i odkładamy do lodówki aż lekko stężeje, będzie się lepiej nakładać na ciasto.

DODATKOWO :

30 dkg truskawek, umytych i pokrojonych
10 dkg borówek
dżem truskawkowy

Na pierwszy blat ciasta ptysiowego rozsmarowujemy trochę dżemu truskawkowego, na to porcja bitej śmietany i pokrojone truskawki oraz borówki. Czynność tą powtarzamy z drugim ciastem a wierzch dekorujemy według uznania.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤