Ciasteczka budyniowe z wanilią
źródło inspiracji: http://apetyczna-babeczka.blogspot.com/2015/05/ci…
Przepis
Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
kostka dobrej margaryny lub masło/ 25 dag
1 szklanka cukru kryształu
2 laski wanilii
1 opakowanie budyniu waniliowego
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
4 żółtka
4 łyżki mleka
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Laski wanilii przecinamy wzdłuż i całą zawartość z środka dodajemy do ucieranych żółtek.
2. Do utartej masy przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i suchy budyń z torebki. Dodajemy masło i zagniatamy ciasto. Jeśli klei się do dłoni podsypujemy dodatkowo mąką. Gotowe ciasto odkładamy na pół godziny do lodówki.
3. Foremki wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy rogaliki i układamy na przygotowanych formach. Czas pieczenia 15-20 minut w tem. 160-170 C. Po upieczeniu obficie z obu stron oprószamy cukrem pudrem.
Przepis powstał przy współpracy ze sklepem Piątnica.
Skomentuj inspiracje: