Owsiane czekoladki

Przepis


masło 100 g
śmietana 30% 10 łyżek lub mleko
cukier 200 g
czekolada mleczna 50 g
kakao 4 łyżki
płatki owsiane górskie 300 g
W garnuszku rozpuścić masło, cukier, śmietanę, czekoladę . Kolejno dodać kakao, doprowadzić do rozpuszczenia się cukru, mieszać co jakiś czas, całość podgrzewać na małym ogniu. Kiedy masa jest jednolita, dodać płatki owsiane, dokładnie wymieszać tak, aby wszystkie były oblepione masą czekoladową. Zdjąć z palnika, mieszając jeszcze chwilę, żeby płatki lekko zmiękły. Czekoladki wyłożyć na folię aluminiową, pozostawić do ostudzenia. Czekoladki powinny być zwarte i suche po paru godzinach. Delikatnie przełożyć na talerz, przechowywać w lodówce. Najlepsze są na drugi dzień, po całonocnym chłodzeniu.
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤