Jabłecznik z budyniem
Przepis
Jabłecznik z budyniem pyszny i łatwy.
Składniki:
• ½ kg mąki
• 3 jajka
• margaryna
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 szkl. cukru
• 1 cukier waniliowy
• 8-6 jabłek
• 4 budynie śmietankowe
• 1,5 l mleka
Wykonanie:
Mąkę, jajka, margarynę, proszek do pieczenia cukier, cukier waniliowy zagnieść, rozwałkować i podzielić na dwa placki.
Obrać jabłka i pokroić w ósemki.
Ugotować budynie
Na jeden rozwałkowany placek ułożyć jabłka, zalać gorącym budyniemi przykryć drugim plackiem.
Ciasto lekko ponakłuwać widelcem.
Piec ok. 50-60 min w temp. ok. 180 stopni C- 200 stopni C
Skomentuj inspiracje: