Domowe pieguski

Przepis


Skład.

1 kostka miękkiego masła (my użyliśmy roślinnego)
1/3 szklanki cukru pudru
1 jajko
3 szklanki mąki orkiszowej
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
paczka kropelek czekoladowych



Zaczynamy.
Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy jajko i miksujemy dalej (masło powinno być bardzo dobrze zmiksowane, aby nie "zważyło się" po dodaniu jajka).
Następnie do masy dodajemy szczyptę soli, mąkę i mieszamy łopatką. Dodajemy kropelki czekoladowe i ponownie mieszamy.
Z ciasta formujemy (najlepiej dłońmi) kulki, które lekko spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie, zachowując odstępy (ciastka trochę urosną i nieco rozpłyną się). Pieczemy około 15 minut w temp. 180C (aż nabiorą lekko złotego koloru).


Ciasteczka świetnie smakują także z dodatkiem rodzynek, ewentualnie orzechów.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤