Ciasto 3 bit

Przepis


składniki:

herbatniki, u mnie wyszło dokładnie 48 szt

masa kajmakowa
1 duża puszka masy kajmakowej (510 g)
5 łyżek mleka

masa budyniowa
2 budynie waniliowe, jeden na 0,5 l mleka i drugi na 0,75 l mleka
2-3 łyżki cukru
1 l mleka
200 g masła

masa śmietanowa
500 ml śmietanki 30 %
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka żelatyny
5 łyżek mleka
starta gorzka czekolada do posypania

Blaszkę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Masę kajmakową podgrzać w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka aby lepiej było ją rozsmarować. Wyłożyć na herbatniki. Przykryć drugą warstwą herbatników i odstawić. Budynie ugotować na mleku z dodatkiem cukru, przykryć aby nie zrobił sie kożuch i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć następnie porcjami dodawać wystudzony budyń. Masę budyniową wyłożyć na herbatniki i ładnie wyrównać. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Żelatynę rozpuścić w mleku i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier waniliowy i żelatynę. Masę śmietanową wyłożyć na herbatniki i ładnie wyrównać. Na wierzchu posypać starta czekoladą. Wstawić do lodówki. Ciasto najlepsze po dwóch dniach jak herbatniki dobrze namiękną, dzięki temu też ciasto ładnie się kroi i zachowuje kształt.
Na każdą warstwę zużyłam 16 herbatników, w tej blaszce z boku zostało mi jeszcze ok 2-3 cm wolnego miejsca ale już nie dokładałam połamanych herbatników.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤