Szarlotka pysznie nadziana

Przepis


Składniki:

420 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
100 g ksylitolu + 4 łyżeczki do jabłek
20 g płatków migdałowych
2 żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
2 słoiki domowej puply jabłkowej
1 kisiel cytrynowy + 4 łyżki wody
2 łyżki prażonych ziaren Cynamonowy Raj
2 łyżki prażonych zieren Migdałowy Przylądek
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki bułki tartej


Wykonanie:

Do miski wkładamy mąkę, masło, ksylitol, żółtka, proszek do pieczenia i ręcznie zagniatamy ciasto. Robimy 8 kulek i wkładamy na 1 godzinę do zamrażalnika.
Blaszkę - tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, ścieramy na tarce na dużych oczkach 5 kulek i dociskamy dłońmi. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 20 minut. Następnie ciasto wystawiamy i studzimy 15 minut.
Pulpę jabłkową wkładamy do garnka, ja mam domową - słoiczki wielkości jak po marchewce z groszkiem - takie większe niż od dżemu, podgrzewamy, dodajemy ksylitol - 4 łyżeczki, cynamon, żurawinę i płatki migdałów oraz ziarenka cynamonowe i migdałowe. Kisiel cytrynowy rozpuszczamy w 4 łyżkach zimnej wody i wlewamy do ciepłych jabłek, gotujemy jeszcze chwilkę mieszając. Odstawiamy, aby przestygły. Dodajemy 1 łyżkę bułki tartej i mieszamy.
Podpieczone ciasto posypujemy 1 łyżką bułki tartej, wykładamy jabłka i ścieramy na wierzch pozostałe 3 kulki na tarce. Wkładamy jeszcze do piekarnika na 25 minut, jednak temperaturę zmniejszamy do 160 stopni. Ja pod koniec włączyłam termoobieg na 10 minut, aby wierzch się ładnie przyrumienił.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤