puszyste ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką

Przepis


ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
8 jajek (M)
1 i 1/3 szklanki cukru
2 kopiaste łyżki cukru z wanilią
3/4 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli do białek

dodatkowo:
600 gramów rabarbaru
3 łyżki cukru

kokosowa kruszonka:
3/4 szklanki wiórków kokosowych
100 gramów miękkiego masła lub margaryny
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki pszennej


Rabarbar obrać ze skórki, pokroić na 1 cm plasterki, posypać 3 łyżkami cukru, odstawić na około 30 - 40 minut, następnie dokładnie odsączyć na sitku.




Teraz pora na kruszonkę.
Miękkie masło lub margarynę połączyć z mąką, wiórkami i cukrem, zagnieść kruszonkę, odstawić ją do lodówki.





Białka oddzielić od żółtek. Te pierwsze ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.




Do żółtek dodać cukier i cukier z wanilią, zmiksować na najwyższych obrotach do uzyskania puszystej pianki. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać olej, wszystko zmiksować do połączenia składników.







Na końcu dodać pianę z białek i znów zmiksować, ale na średnich obrotach miksera i tylko do momentu kiedy masa będzie jednolita.




Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na cieście poukładać plasterki rabarbaru, posypać równomiernie kruszonką.





Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wsadzić ciasto i piec około 50 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

Studzić przez pierwsze 30 minut przy uchylonym piekarniku, potem wyjąć na blat, smacznego !

następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤