Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej

Przepis


Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej

Składniki:

200g kaszy gryczanej w 6 minut Sonko
4 jajka
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki żytniej
3 łyżki kakao
1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego
7 łyżek miodu
120g masła
150g gorzkiej czekolady (min. 70% kakaowca)
2 łyżki syropu klonowego
3/4 szklanki orzechów laskowych

Polewa czekolada:

1 łyżka masła
3 łyżki kakao
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki wody



Wykonanie:

Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej: kaszę gryczaną gotujemy ze szczyptą soli do miekkości (u nas kasza gryczana w 6 minut, czyli al dente, zatem gotujemy około 10 minut, by była miękka). Z kaszy odlewamy wodę, rozcinamy woreczki, przykrywamy pokrywką i zostawamy na 15-20 minut, aż ostygnie.

W międzyczasie ubijamy jajka, a czekoladę z masłem i 2 łyżkami syropu klonowego podgrzewamy na małym ogniu, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą, następnie odstawiamy do wystudzenia.

Ostudzoną kaszę gryczaną w dwóch partiach blendujemy z dodatkiem 3,5 łyżki miodu (łącznie 7 łyżek) na gładką masę, bez grudek.

Do masy jajecznej dodajemy masę czekoladowo-maślaną, miksując na małych obrotach, następnie mąkę pszenną, mąkę żytnią oraz kakao, a na koniec masę z kaszy gryczanej z dodatkiem miodu oraz 1 czubatą łyżkę mielonego siemienia lnianego. Gdy wszystkie skadniki się połączą, dodajemy drobno posiekane orzechy laskowe, mieszamy łyżką, a następnie przekładamy masę do tortownicy posmarowanej olejem i posypanej bułką tartą. Ciasto pieczemy w 180 stopniach C, około 60 minut. Ciasto nigdy nie będzie suche w środku, ma konsystencję zbliżoną do brownie, więc nie zrażajcie się, gdy umieścicie w cieście patyk, a on będzie oblepiony ciastem – tak ma być :)

Polewa czekoladowa: w małym ronelku łączymy ze sobą masło, kakao, syrop klonowy oraz wodę, chwilę podgrzewamy, by uzyskać aksamitną, jednolitą polewę czekoladową. Gęstość polewy regulujemy za pomocą kakao bądź wody – jeśli chcemy gęstszą, dodajemy trochę więcej kakao, jeśli rzadszą dodajemy trochę więcej wody. Ostudzone ciasto polewamy polewą czekoladową i dekorujemy np. suszonymi śliwkami.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤