Ciasto Prince Polo

Przepis


Prince Polo forma 26 x 40 cm
Biszkopt kakaowy:

jajka M 10 sztuk
cukier 20 łyżek około 215 g
mąka pszenna 8 łyżek około 120 g
mąka ziemniaczana 8 łyżek około 100 g
kakao 3 łyżki około 18 g
szczypta soli
Wykonanie

Białka ubić na sztywna pianę z solą. Dodawać partiami cukier, cały czas ubijając.
Do sztywnej piany dodawać po jednym żółtku.
Składniki sypkie przesiać przez sito, dodać, wymieszać na najniższych obrotach miksera, najlepiej ręcznie za pomocą łopatki.
Pieczenie 30-35 minut 170 °C ( do suchego patyczka ) pozostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Ciasto biszkoptowe podzielić na dwa blaty.
Wkładka waflowa

Prince Polo XXL 4 sztuki
białka z 7 jaj
orzechy mielone 100 g
orzechy siekane 100 g
wiórki kokosowe 100 g
cukier 150 g
szczypta soli
Wykonanie

Białka ubić na sztywną pianę z solą, pod koniec dodawać partiami cukier.
Wafelki posiekać, dodać orzechy, kokos, dokładnie połączyć składniki.
Wkładkę piec 20 minut 180 °C. Wystudzić.
Krem budyniowy

mleko 800 ml
mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczana 4 łyżki
cukier waniliowy 16 g
cukier 5 łyżek
żółtka z 7 jaj
masło 250 g
czekolada mleczna 100 g
ponadto czekolada mleczna lub gorzka na polewę 200 g, orzechy włoskie połówki do dekoracji.
Wykonanie

Ugotować budyń : Odlać 200 ml mleka do wysokiego naczynia, połączyć z mąką ziemniaczaną i pszenną, żółtkami, cukrem waniliowym. Pozostała ilość mleka zagotować, masę jajeczną przelać do gotującego się mleka. Doprowadzić do „pyrkania”. Wystudzić.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodawać budyń po łyżce, miksować do uzyskania konsystencji kremu.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, umieścić pokruszoną czekoladę w szklanej misce, nad garnkiem z gotującą się wodą na bardzo małej mocy palnika. Połowę kremu budyniowego, zmiksować z rozpuszczoną przestudzoną czekoladą.
Ciasto przełożyć kremem : blat ciasta biszkoptowego kakaowego, krem jasny, wkładka waflowa, krem z czekoladą, biszkopt kakaowy, rozpuszczona czekolada jako polewa.


@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤