Murzynek tradycyjny
źródło inspiracji: http://www.kuchniapoli.pl/murzynek/
Przepis
Murzynek tradycyjny.
Składniki:
masło 150 g
cukier 1 szklanka
kakao 4-5 łyżek
mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki
mleko 100 ml
proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
jajka 4 L
polewa kakaowa
masło 4 łyżki
mleko 2 łyżki
cukier 4 łyżki
kakao 3 łyżki
szczypta soli
wiórki kokosowe do posypania
Ciasto murzynek
W garnuszku umieścić masło, cukier, mleko rozpuścić na małej mocy palnika, na koniec dodać kakao, co jakiś czas mieszając. Wystudzić.
Żółtka oddzielić od białek, które należy umieścić w osobnym naczyniu, żółtka dodać do bazy kakaowej, wymieszać za pomocą miksera, dodać mąkę z proszkiem wcześniej przesiane przez sito.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczenie 200 ° do 25 minut, kontrolując ” do suchego patyczka”. Chłodne ciasto posmarować polewą.
Polewa :W garnuszku rozpuścić masło, cukier, mleko, szczyptę soli na końcu kakao, jeśli polewa gęstnieje można dodać łyżeczkę mleka. Dekoracja wg uznania, u mnie wiórki kokosowe.
@Paulina
Skomentuj inspiracje: