Ciasto z jabłkami i bezą

Przepis


Ciasto :
4 żółtka
250 g miękkiego masła
1/2 szk mleka 3,2 %
1/3 szk słodkiej śmietany 18%
300 g mąki pszennej typ 500
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szk cukru
1 łyżka cukru waniliowego

Beza :
4 białka
1 kisiel truskawkowy
2/3 szk cukru

Dodatkowo :
3 jabłka
3 łyżki bułki tartej

Ciasto :
Miękkie masło utrzeć z obydwoma cukrami.
Następnie dodawać po jednym żółtku.
Gdy masa będzie utarta, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać mleko wymieszane ze śmietaną i połączyć masę.
Ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach 22 x 29 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Jabłka umyć, obrać i pokroić na kawałki ( kostkę ).
Ciasto posypać bułką tartą i wyłożyć jabłka.

Beza :
Białka ubić na sztywno z cukrem.
Do piany wsypać kisiel i dokładnie wymieszać.
Gotową bezę wyłożyć łyżka na jabłka ale nie równać, niech będą takie nierówności.

Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 45-50 minut.
Upieczone ciasto wystudzić i pokroić w kostkę.
@Ewa
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤