Muffiny amarantusowe
źródło inspiracji: http://alepyszota.blogspot.com/2015/04/muffiny-am…
Przepis
Składniki (8 sztuk):
2 jaja
2 szklanki amarantusa ekspandowanego
garść rodzynek
garść słonecznika
1 łyżka ksylitolu (można zastąpić miodem lub zwykłym cukrem)
szczypta soli
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej*
1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Jajka roztrzepać widelcem ze słodzidłem, sodą i szczyptą soli. Następnie dodać amarantus, rodzynki, słonecznik i cynamon. Powstała masa powinna być dosyć gęsta. Aby lepiej nakładało się ją do foremek warto jest pomoczyć łyżkę w zimnej wodzie. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
*dodatek sody jest opcjonalny, muffiny i tak wyrosną dzięki masie jajecznej, soda tylko i wyłącznie spotęguje ten efekt
@Magdalena
Skomentuj inspiracje: