Wiosenny torcik jogurtowo-truskawkowy

Przepis


Składniki na spód:
150 g truskawkowego musli, pokruszonego
1 łyżka cukru pudru
70 g miękkiego masła

Składniki na piankę jogurtowo-truskawkową:
250 g zmiksowanych mrożonych truskawek
200 g jogurtu naturalnego
200 ml śmietanki 30%
60 g cukru pudru
sok z 1 cytryny
20 g żelatyny + 50 ml wody

Składniki na mus truskawkowy:
200 g zmiksowanych mrożonych truskawek
2 płaskie łyżeczki żelatyny + 20 ml wody
2 łyżki cukru pudru
sok z 1/2 cytryny

Dodatkowo:
podłużne biszkopciki

CZAS PRZYGOTOWANIA: 140 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI



1. Formę o średnicy 19 cm wykładamy dokładnie folią spożywczą. Miękkie masło miksujemy razem z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy pokruszone musli, dokładnie mieszamy. Wygniatamy spód przygotowanej formy, mocno dociskając. Wkładamy do lodówki na 20 minut.

2. W między czasie przygotowujemy piankę jogurtowo-truskawkową. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Sok z cytryny ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy zmiksowane truskawki, mieszamy. Schłodzoną śmietankę 30% ubijamy na sztywną piankę (ja zawsze dodaję szczyptę soli do ubijania). Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, tzn. na garnku z gotującą się wodą stawiamy miskę odporną na wysokie temperatury, wkładamy do niej żelatynę i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia, Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy łyżkę musu truskawkowego, mieszamy i przelewamy do reszty musu. Bardzo dokładnie mieszamy przy pomocy trzepaczki*. Do musu wlewamy jogurt i mieszamy, aż masa zacznie gęstnieć. do gęstej masy dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy delikatnie i całość przelewamy na spód z musli. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki na godzinę.

3. Czas na mus: żelatynę zalewamy wodą, sok z cytryny ucieramy z cukrem pudrem, do niego dodajemy zmielone truskawki. Napęczniałą żelatynę, tak jak w punkcie drugim, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy 2 łyżeczki musu, mieszamy, a następnie przelewamy do reszty truskawek. Dokładnie mieszamy*. Tak przygotowany mus przelewamy na zastygniętą piankę. Ponownie wkładamy do lodówki na około godzinę.

4. Gotowy torcik delikatnie wyjmujemy z formy, odwijamy folię i układamy na paterze. Biszkopty ucinamy o około 1-2 cm, obkładamy nimi torcik. Wierzch możemy udekorować owocami, np. kiwi i pomarańczą. Smacznego! :)

* może się zdarzyć, że po przelaniu żelatyny do musu, masa zważy się. Nie jest to koniec świata! Wystarczy całą miskę postawić na garnku z gotującą się wodą i mieszać tak długo, aż grudki znikną, a następnie pozostawić do ostygnięcia. Dalej postępujemy jak w przepisie.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤