Wielkanocny sernik krakowski z migdałami

Przepis


Skład.

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kostka margaryny/masła
1 jajko

Masa serowa:

6 jaj
1 kg sera białego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki rodzynek
1/3 szklanki siekanych orzechów
1 szklanka płatków migdałowych
1/2 białej czekolady


Zaczynamy.
Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, jajek, cukru pudru, i posiekanej nożem margaryny energicznie zagniatamy kruche ciasto po czym wkładamy je do lodówki na 1-2 godziny.

W tym czasie przygotowujemy masę serową. Ser z masłem mielimy przez maszynkę lub praskę. Żółtka ubijamy z 1/3 szklanki cukru, następnie dodajemy do nich po trosze zmielony ser z masłem. Biała ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy pozostałą resztę cukru. Łączymy je z serem. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, rodzynki i orzechy i delikatnie mieszamy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, wykładamy nim blaszkę (niewielką część pozostawiamy do dekoracji na wierzch) i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 10 minut.
Na podpieczone kruche ciasto wykładamy masę serową, wyrównujemy. Na wierzchu układamy paski z pozostawionego ciasta. Pieczemy około 50minut w temp. 180C.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, strużkami polewamy wierzch ciasta. Płatki migdałowe prażymy na patelni na złoty kolor, posypujemy nimi wierzch sernika.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤