Ciasto bakaliowe, kolorowe :)
źródło inspiracji: http://kruchebabeczki.blogspot.com/2013/05/ciasto…
Przepis
Składniki biszkopt jasny:
6 jajek
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę. Dodawać stopniowo cukier, następnie żółtka. Na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 30 minut.
Składniki biszkopt ciemny:
4 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
6 łyżki cukry
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotować ciasto jak na biszkopt jasny. Piec w temp. 180 stopni około 30 minut.
Składniki ciasto orzechowe:
5 białek
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka maki ziemniaczanej
20 dag orzechów krojonych
20 dag cukru kryształu
1 łyżka miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić, dodać cukier i dobrze ubić. Następnie dodajemy po kolei resztę składników i delikatnie mieszamy. Piec w 180 stopniach 30-40 minut.
Składniki ciasto kokosowe:
5 białek
1 szklanka cukru kryształu
20 dag kokosu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki soku z cytryny
Białka ubić, dodać cukier i resztę składników. Delikatnie wymieszać. Piec w temp 160-180 stopni około 30-40 minut.
Masa:
10 żółtek
1 litr mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
15 łyżek cukru kryształu ( jak ktoś chce mniej słodkie spokojnie wystarczy 10)
2 kostki margaryny lub masła
1-2 łyżeczki kakao
brzoskwinie z puszki
mandarynki z puszki
W 1/2 szklance mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym i kryształem. Jak mleko zacznie się gotować dodać roztrzepane żółtka z mąkami i ugotować budyń. Margarynę utrzeć dodając po łyżce przestudzonego budyniu. Masę podzielić na 3 części:
do 1 części dodajemy kakao
do 2 części dodajemy pokrojone mandarynki
do 3 części dodajemy pokrojone brzoskwinie
Przełożenie ciasta: biszkopt ciemny - masa z mandarynkami - ciasto kokosowe - masa kakaowa - ciasto orzechowe - masa z brzoskwiniami - biszkopt jasny - polewa czekoladowa
Skomentuj inspiracje: