Tort Tiramisu

Przepis


Cały przepis na dole. Zapraszam do subskrybowania mojego kanału i do odwiedzenia mojego profilu na instagramie ze zdjęciami moich potraw. Inne przepisy można znalezc na moim blogu - http://cookbakewithme.blogspot.com
Gorąco pozdrawiam i życzę smacznego : )

Realizacja i muzyka - Stefan Monin

Tort tiramisu
Składniki na biszkopt
6 jajek w temperaturze pokojowej
1 szkl. mąki pszennej tortowej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szkl. cukru trzcinowego drobnego lub białego (200gr.)
Białka ubijać ok. 2min. do spieniania. Dodawać cukier niewielkimi partiami nie przestawając miksować. Ubijamy do sztywności. Dodajemy po jednym żółtku miksując na niskich obrotach. Wsypujemy partiami przesiane mąki krótko, tylko do połączenia składników. Piekarnik rozgrzewamy do 170C. Tortownicę o wymiarach śred. 24cm wykładamy (krążek ) papierem do pieczenia. Masę wykładamy do formy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 35-40min. do suchego patyczka.

Nasączenie :
2/3szkl. mocnej kawy
60ml. likieru amaretto
6 łyżek kakao
Składniki na krem
750gr. serku mascarpone
5 żółtek
5 łyżek cukru
Boki: opakowanie podłużnych biszkoptów, powidła śliwkowe,wstążka do dekoracji.
Jajka sparzyć, oddzielić żółtka od białek. Do misy miksera dodajemy żółtka z cukrem i ubijamy do konsystencji kogla-mogła. Masa powinna mieć jasny kolor i podwoić objętość. Miksujemy ok. 8-10 min. W drugiej misce musimy rozmiksowac serek mascarpone na gładką masę. Dodajemy partiami mascarpone do ubitych żółtek i bardzo delikatnie wszystko łączymy. Powinna powstać jednolita masa bez grudek.
Przekroić biszkopt na 3 części. Pierwszy plat biszkoptowy położyć na paterze, skropić obficie kawą z likierem. Wyłożyć część kremu na płat i równomiernie rozsmarować. Można obsypać kakao. Położyć drugi biszkopt i powtórzyć czynność. Podłużne biszkopciki odpowiednio przyciąć, posmarować powidłami i docisnąć do boków tortu. Na koniec użyć do dekoracji wstążki. Wstawić do lodówki na ok. godziny lub całą noc do stężenia. Po wyjęciu obsypać wierzch tortu kakao.
Smacznego.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤