torcik jagodowo - truskawkowy

Przepis


BISZKOPT

forma 34 x 24 cm

6 jajek - oddzielić białka od żółtek
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Białka ubijamy mikserem na sztywna pianę następnie wsypujemy po łyżce cukru i ubijamy do rozpuszczenia/utarcia cukru . Do masy dodajemy żółtka i dalej ucieramy . Na koniec dodajemy przesiana mąkę razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy rózgą. Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą .
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni z termoobiegiem około 30-40 minut do suchego patyczka.
Gdy biszkopt wystygnie wycinamy kształt torcika ringiem lub foremką do wycinania o średnicy 6 cm.

MASA JAGODOWA

50 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
pół szklanki jagód świeżych lub mrożonych
esencja waniliowa
1 łyżka żelatyny

Jagody blendujemy, żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody , śmietanę ubijamy z cukrem na koniec dodając jagody i przestygniętą żelatynę delikatnie mieszając . Gotową masą dekorujemy torcik.

DODATKOWO

kilka sztuk truskawek do dekoracji torcika
starta czekolada do posypania i dekoracji talerza
zblendowane truskawki do dekoracji talerza

Po wykrojeniu okrągłego torcika dzielimy go na dwie części na jednej kładziemy krem jagodowy , następnie biszkopt znów krem i górną część biszkoptu dekorujemy resztą kremu , truskawkami oraz czekoladą .

Smacznego :)
@Aleksandra
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤