torcik z galaretką jagodową

Przepis


BISZKOPT

forma 34 x 24 cm

6 jajek - oddzielić białka od żółtek
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Białka ubijamy mikserem na sztywna pianę następnie wsypujemy po łyżce cukru i ubijamy do rozpuszczenia/utarcia cukru . Do masy dodajemy żółtka i dalej ucieramy . Na koniec dodajemy przesiana mąkę razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy rózgą. Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą .
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni z termoobiegiem około 30-40 minut do suchego patyczka.
Gdy biszkopt wystygnie wycinamy kształt foremką w kształcie serduszka.
MASA JAGODOWA

50 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
pół szklanki jagód świeżych lub mrożonych
esencja waniliowa
1 łyżka żelatyny

Jagody blendujemy, żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody , śmietanę ubijamy z cukrem na koniec dodając jagody i przestygniętą żelatynę delikatnie mieszając . Gotową masą dekorujemy torcik.

KREM ŚMIETANKOWY

50 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
esencja waniliowa

Śmietanę ubijamy z cukrem dodając wanilię .

GALARETKA JAGODOWA

pół szklanki jagód - świeżych albo mrożonych
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej 1/4 szklance wrzącej wody
2 łyżeczki cukru pudru

Jagody blendujemy z cukrem , następnie dodajemy przestygniętą żelatynę i wlewamy galaretkę na wykrojony biszkopt który jest nadal w foremce i wkładamy do lodówki do zastygnięcia . Gdy zastygnie nakładamy krem śmietanowy oraz masę jagodową. Dekorujemy truskawką , skórką z cytryny oraz cukrem pudrem.

DODATKOWO

truskawka
starta skórka z cytryny.
cukier puder


@Aleksandra
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤