Rolada biszkoptowa z nadzieniem cappuccino

Przepis


Składniki na biszkopt:

0,5 szklanki mąki
0,5szklanki cukru
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka przegotowanej, zimnej wody



Przygotowanie:
1. Białka należy ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier i dalej ubijać, aż będą szkliste (wyglądem masa powinna wyglądać jak na bezę).
2. Do ubitych białek z cukrem dodajemy żółtka i dalej ubijamy.
3. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ale to już mieszamy delikatnie łyżką, aby nie utracić puszystości i łyżkę przegotowanej wody - dzięki temu biszkopt będzie elastyczny i łatwiejszy do zwijania.
4. Masę należy wylać na standardową blaszkę. Ciasto musi być równomiernie i cienko rozłożone.
5. Pieczemy w piekarniku, temperatura 180 stopni przez 20 - 25 min.

Masa cappuccino:

budyń śmietankowy bez cukru
200g masła
1/2 szklanki cukru
4 łyżki cappuccino w proszku


Budyń gotujemy na mleku z dodatkiem cukru wg przepisu na opakowaniu. Po ostudzeniu miksujemy z masłem. Na koniec wsypujemy cappuccino. Masę dobrze jest włożyć na godzinę do lodówki aby trochę stężała. Wystarczy posmarować biszkopt, zawinąć i gotowe.
@Magdalena
następna inspiracja ➤

Dołącz do naszej grupy facebookowej

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤