Strzępiec

Przepis


Składniki na kwadratową formę o boku 20cm:

Ciasto:

400g mąki pszennej
200g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g niesolonego masła
4 duże żółtka
2 łyżki ciemnego kakao

Pianka:

4 duże białka
3 łyżki drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie kisielu wiśniowego bez dodatku cukru

Dodatkowo:

300g powideł śliwkowych
100g orzechów włoskich, posiekanych

Wykonanie:

Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodaj posiekane masło oraz żółtka i zagnieć jednolite ciasto.

Gotowe ciasto podziel na 3 równe części (u mnie każda wynosiła około 300g), w jedną wgnieć kakao. Wszystkie części ciasta owiń szczelnie folią spożywczą i włóż do zamrażalnika na minimum 30 minut.

Gdy ciasto stwardnieje, wyjmij jedną jasną część i zetrzyj ją na dno formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadź ciasto równomiernie, dociskając lekko i posmaruj powidłami. Na to zetrzyj ciemne ciasto i ponownie rozprowadź równomiernie. Posyp posiekanymi orzechami.

Z białek ubij sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Gdy piana będzie dobrze ubita, dodaj kisiel i wmieszaj delikatnie. Wyłóż pianę na ciasto i wyrównaj. Na wierzch zetrzyj ostatnią (jasną) część ciasta.

Piecz 50 minut w temperaturze 180°C, w razie potrzeby przykryj w trakcie folią aluminiową, by zapobiec spaleniu wierzchu. Wystudź w formie.

Smacznego :)
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤