Strzępiec
Przepis
Składniki na kwadratową formę o boku 20cm:
Ciasto:
400g mąki pszennej
200g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g niesolonego masła
4 duże żółtka
2 łyżki ciemnego kakao
Pianka:
4 duże białka
3 łyżki drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie kisielu wiśniowego bez dodatku cukru
Dodatkowo:
300g powideł śliwkowych
100g orzechów włoskich, posiekanych
Wykonanie:
Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodaj posiekane masło oraz żółtka i zagnieć jednolite ciasto.
Gotowe ciasto podziel na 3 równe części (u mnie każda wynosiła około 300g), w jedną wgnieć kakao. Wszystkie części ciasta owiń szczelnie folią spożywczą i włóż do zamrażalnika na minimum 30 minut.
Gdy ciasto stwardnieje, wyjmij jedną jasną część i zetrzyj ją na dno formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadź ciasto równomiernie, dociskając lekko i posmaruj powidłami. Na to zetrzyj ciemne ciasto i ponownie rozprowadź równomiernie. Posyp posiekanymi orzechami.
Z białek ubij sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Gdy piana będzie dobrze ubita, dodaj kisiel i wmieszaj delikatnie. Wyłóż pianę na ciasto i wyrównaj. Na wierzch zetrzyj ostatnią (jasną) część ciasta.
Piecz 50 minut w temperaturze 180°C, w razie potrzeby przykryj w trakcie folią aluminiową, by zapobiec spaleniu wierzchu. Wystudź w formie.
Smacznego :)
Skomentuj inspiracje: