Tort Sylwestrowy

Przepis


Biszkopt:

Upiecz biszkopt z przepisu na biszkopt idealny dla tortownicy o średnicy 20 cm. Po wystudzeniu przekrój go na równe blaty.


Krem:
2 budynie waniliowe
600 ml mleka
4 łyżki cukru
200 g masła
400 g konfitury malinowej (do posmarowania biszkoptu)

W garnku zagotuj 500 ml mleka. W pozostałej części rozpuść budyń. Garnek z mlekiem odstaw z ognia, wlej budyń i szybko rozprowadź w mleku. Wstaw z powrotem na ogień i mieszaj przez około 1 minutę aż zgęstnieje. Górę garnka przykryj folią spożywczą i całość odstaw w chłodne miejsce lub do zimnej wody do wystudzenia.

Mikserem utrzyj masło do białości, a następnie łyżka po łyżce dodawaj schłodzony do temperatury pokojowej budyń, nadal ucierając, aż do uzyskania gładkiego kremu.

Pierwszy blat biszkoptu posmaruj połową konfitury, a następnie nałóż 1/3 kremu i rozprowadź go równomiernie. To samo uczyń z drugim blatem. Nałóż następnie ostatni kawałek biszkoptu i całość (górę oraz boki) posmaruj otrzymanym kremem. Odstaw do lodówki, a w tym czasie przygotuj masę cukrową (lukier plastyczny).
@Łukasz
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤