Blok czekoladowy ;)

Przepis


Składniki:
400g "niebieskiego" mleka w proszku
3-4 łyżki kakao
100g herbatników
1/2 szklanki wody
125g masła
1,5 szklanki cukru
+ulubione dodatki (rodzynki, orzechy, suszone owoce)*
+do dekoracji: rodzynki, draże czekoladowe itp.**

Mleko mieszamy z kakao. Wodę z masłem i cukrem podgrzewamy, aż się połączą. Odstawiamy z ognia. Dokładnie mieszamy ze "składnikami sypkimi". Dodajemy nasze ulubione dodatki.
Keksówkę wykładamy folią aluminiową lub spożywczą. Spód przykrywamy warstwą herbatników, smarujemy porcją masy czekoladowej, przykrywamy kolejną warstwą ciastek. W ten sam sposób układamy kolejne warstwy, aż do zużycia całej masy. Wierzch wyrównujemy, posypujemy rodzynkami, drażami (lekko je wciskamy). W wolne miejsca możemy wcisnąć kawałki pozostałych herbatników.
Wstawiamy do lodówki na ok.12h.
Smacznego!


*Rodzynki należy sparzyć.
**Na początku planowałam udekorować blok samymi drażami, jednak i bez tego jest wystarczająco słodki ;)
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤