Rogaliki drożdżowe bez zagniatania
źródło inspiracji: http://brunetkawkuchni.com/2015/01/07/drozdzowe-r…
Przepis
Składniki na około 25 rogalików:
1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżka miodu
2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
1/2 szklanki letniego mleka
1/4 szklanki (60g) niesolonego masła, roztopionego
1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 duże jajko
1/2 łyżeczki soli
3 – 3 i 1/2 szklanki mąki
Dodatkowo:
3 – 4 łyżki niesolonego masła, roztopionego (do smarowania)
Wykonanie:
Drożdże oraz miód wymieszaj z ciepłą wodą i odstaw na kilka minut, aż rozczyn wyrośnie (mieszanka się spieni). Przelej do dużej misy.
Roztopione masło wymieszaj z ciepłym mlekiem oraz cukrem. Dodaj jajko i roztrzep wszystko rózgą kuchenną lub widelcem. Tak przygotowaną, jednolitą mieszankę przelej do misy z rozczynem, wymieszaj.
Stopniowo (po około 1/2 szklanki na raz) dodawaj mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Ciasto powinno być na tyle gęste, by trzymać kształt, gdy uformujesz z niego kulę (mi wystarczyły niecałe 3 szklanki mąki).
Gotowe ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 – 2 godziny, do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto podziel na 3 równe części i każdą rozwałkuj na grubość około 3mm, starając się wałkować je na kształt okręgu, by ułatwić sobie wycinanie trójkątów na rogale.
Każdy okrąg posmaruj odrobiną roztopionego masła i poprzecinaj na 8 równych części (najłatwiej zrobić to nożem do pizzy). Zwiń rogaliki i ułóż w sporych odstępach na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
Każdy rogalik posmaruj z wierzchu odrobiną roztopionego masła i przykryj luźno folią spożywczą. Odstaw ponownie w ciepłe miejsce na około 30 minut, aż podwoją objętość.
Wyrośnięte rogaliki piecz w 180°C, aż wyrosną jeszcze trochę i ładnie się zarumienią. Wystudź na kratce.
Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe z masełkiem i domowym dźemem.
Smacznego :)
Skomentuj inspiracje: