Panforte di Siena - włoski specjał świąteczny

Przepis


Składniki na kwadratową formę o boku 20cm:

100g migdałów
70g orzechów laskowych
60g pistacji, obranych
60g kandyzowanej skórki pomarańczowej, drobno posiekanej
4 suszone figi
100g mąki pszennej
2 łyżki ciemnego kakao
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonych goździków
150g drobnego cukru do wypieków
80g miodu
cukier puder do oprószenia

Wykonanie:

Do dużej miski przesiej mąkę oraz kakao i przyprawy.

Orzechy posiekaj z grubsza i wrzuć do miski z mąką. Dodaj skórkę pomarańczową oraz pokrojone figi. Wymieszaj wszystko dokładnie.

Cukier oraz miód umieść w rondelku i podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Zwiększ temperaturę, zagotuj i pozwól wrzeć przez około 2 minuty.

Gorący syrop wlej do misy z suchymi składnikami i wymieszaj szybko, zanim zdąży zastygnąć.

Wyłóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C. Piecz przez 30 – 35 minut, po czym wyjmij i wystudź w formie.

Przed podaniem pokrój w dowolne kształty i oprósz cukrem pudrem.

Smacznego :)
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤