Sernik cytrynowy na kakaowym spodzie
źródło inspiracji: http://kuchniaukrysi.blogspot.com/2013/12/sernik-…
Przepis
Składniki na ciasto:
100 g wiórków kokosowych
4 jajka
125 g cukru
1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
125 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
25 g kakao
odrobina cynamonu
Masa twarogowa:
500 g schłodzonej kremówki (30%)
2 opakowania(po 9 g) fix do śmietany
500 g serka trzykrotnie zmielonego
5 łyżek soku z cytryny
1,5 opakowania galaretki cytrynowej
150 g cukru
½ l wody ciepłej wody
Galaretka:
1 opakowanie galaretki cytrynowej
½ l ciepłej wody
50 g wiórków kokosowych
Wykonanie:
Ciasto:
Wiórki kokosowe uprażyłam na złotobrązowo na patelni bez tłuszczu. Odłożyłam do wystudzenia.
Włączyłam piekarnik i nastawiłam na 180 °C (termoobieg).
Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem.
Jajka utarłam z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy przesiałam suche składniki i miksowałam mikserem na najniższych obrotach do połączenia się składników. Na końcu dodałam uprażone wiórki kokosowe.
Wymieszałam i przelałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wygładziłam powierzchnię i wstawiłam do piekarnika na 10 minut.
Krem:
Ubiłam śmietanę ze śmietan fixem i wstawiłam do lodówki. Ser zmiksowałam z sokiem z cytryny i cukrem. Galaretkę (1,5 opakowania) rozpuściłam w 500 ml wody i wymieszałam do całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Odstawiłam.
Do sera wlałam wystudzoną galaretkę a następnie połączyłam z ubitą śmietaną.
Wszystko delikatnie wymieszałam, przełożyłam na upieczony, wystudzony spód. Wygładziłam powierzchnię i wstawiłam na godzinę do lodówki.
W tym czasie przygotowałam 1 opakowanie galaretki zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawiłam do wystudzenia. Kiedy galaretka zaczęła lekko tężeć wylałam ją delikatnie na masę serową i wstawiłam blaszkę z ciastem do lodówki do całkowitego stężenia (około 2 godziny).
Ciasto pokroiłam. Na każdą porcję rozsypałam uprażone wiórki kokosowe.
Skomentuj inspiracje: