Muffiny podwójnie czekoladowe z orzechami laskowymi

Przepis


Składniki na około 18 muffinów:

120ml roztopionego niesolonego masła (około 115g)
150ml mleka
1 duże jajko
375g mąki pszennej
55g ciemnego kakao
3 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
200g drobnego cukru do wypieków
75g orzechów laskowych, posiekanych
110g gorzkiej czekolady 60% kakao, posiekanej

Wykonanie:

Jajko roztrzep z roztopionym masłem oraz mlekiem, aż składniki dobrze się połączą.

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól oraz cukier wymieszaj dokładnie w dużej misie. Wmieszaj posiekane orzechy i czekoladę.

Do suchych składników dodaj mokre i wymieszaj tylko do połączenia (nie szkodzi, jeśli gdzieniegdzie widać będzie mąkę). Ciasto powinno być gęste, ale nie suche, więc w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę mleka.

Masę przełóż do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, nakładając do około 3/4 wysokości zagłębień. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 20 – 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu, wystudź na kratce.

Smacznego :)
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤