Pepparkakor - imbirowe pierniczki z Ikei

Przepis


Składniki na kilka blaszek ciasteczek Pepparkakor:
150 g melasy lub syropu klonowego
110 g masła
100 g cukru trzcinowego
375 g mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru (dałam jedną)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki mielonych goździków*
1/4 łyżeczki soli
1 duże jajko
2 łyżeczki przyprawy do pierników (dałam jedną)

+mąka do podsypywania

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
+ CHŁODZENIE
CZAS PIECZENIA: 8-10 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Do małego garnka wlewamy melasę, wsypujemy cukier i dodajemy masło. Podgrzewamy stopniowo, aż masło i cukier całkowicie się rozpuszczą. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia na 30 minut.

2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, sól, proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy. Po środku robimy dołek, wbijamy jajko i wlewamy melasę. Zagniatamy, początkowo przy pomocy miksera (ciasto na tym etapie jest mocno klejące) do momentu, gdy będzie dawał radę, a następnie chwilkę ręcznie do połączenia składników. Formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na dwie godziny.

3. Odrywamy niewielkie kawałki ciasta i rozwałkowujemy je bardzo cieniutko na blacie podsypanym mąką. Wycinamy foremkami różne wzory i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli chcecie wycinać bardziej skomplikowane wzory, róbcie to bezpośrednio na papierze do pieczenia, żeby zachowały pożądany kształt. Ciasteczka pieczemy 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni - do momentu zarumienienia brzegów. Studzimy, przekładamy do puszki. Najlepiej smakują po kilku dniach. Smacznego! :)

Po więcej inspirujących przepisów zapraszam na blog :)
@Dagmara
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤