Ciasto na patyczkach

Przepis


Składniki (na ok.20 sztuk):
2 jajka
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g mascarpone
30-40g białej czekolady

do dekoracji:
100g białej czekolady
wiórki kokosowe
+ewentualnie barwnik do czekolady


Białka ubijamy z cukrem. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku, ciągle ubijając. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując na wolnych obrotach.
Pieczemy 20-25 w temperaturze 180 stopni.



Upieczone ciasto rozdrabniamy w malakserze.
Rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej*.
Rozdrobnione ciasto mieszamy z mascarpone i czekoladą, formujemy kulki. Schładzamy przez 10-15 minut w zamrażarce.


Rozpuszczamy* pozostałą czekoladę (po rozpuszczeniu możemy dodać barwnika do czekolady).
Końcówkę patyczka zanurzamy w czekoladzie i wtykamy w środek kulki (dochodząc mniej więcej do jej połowy). Schładzamy nasze kulki przez kolejne 10-15 minut.
Wyjmujemy "lizaki" z zamrażarki, zanurzamy w roztopionej czekoladzie. Czekamy, aż skapnie jej nadmiar. Dekorujemy wiórkami kokosowymi :)
Przenosimy w chłodne miejsce.

Smacznego!
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤