Ciasto kruche z jabłkami i budyniem

Przepis


Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
5 żółtek
1 margaryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia
około 1 kg jabłek
3 budynie waniliowe lub śmietankowe
1 litr mleka
cukier do budyniu (jeśli są nie słodzone)
cynamon


Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Na stolnicę wysypać mąkę, proszek do pieczenia i margarynę. Zsiekać nożem, dodać ubite żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części ( większa na spód, mniejsza na wierzch do starcia na tarce). Mniejszą część ciasta włożyć do lodówki, a większą wyłożyć formę ( wcześniej wyścieloną papierem do pieczenia). Budynie ugotować w 1 litrze mleka. Jabłka obrać, pokroić w kawałki, wyłożyć na ciasto, posypać cynamonem. Na jabłka wykładamy budyń ( może być ciepły) i na niego ścieramy na tarce mniejszą porcję ciasta. Pieczemy w 180 stopniach 50 minut. Wierzch można posypać cukrem pudrem :)



Do ciasta użyłam kory cynamonu Kamis :)
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤