Kakaowe ciasto z brzoskwinią, jabłkiem i kruszonką :)

Przepis


Hej :)) Jakoś tak ciastowo, ciasteczkowo u mnie na razie ;) Przepis wypatrzyłam na blogu domowe-wypieki. Niestety truskawek już nie ma, ale jabłek i brzoskwiń jeszcze dostatek, więc pomieszałam, troszkę pozmieniałam i wyszło fajne mocno kakaowe i niezwykle pachnące czekoladą ciasto. Owoce pasują do niego wszystkie bez wyjątku. Robi się go szybko, no i ta kruszonka jest rewelacyjna :)) Kto jadł to wie ;)) Blaszka 24x34 cm.


Składniki na ciasto:

5 jajek
200 g cukru
125 ml oleju
125 ml jogurtu naturalnego
350 g mąki pszennej
20 g kakao u mnie Skworcu
10 g cynamonu u mnie Skworcu
3 łyżeczki proszku do pieczenia



Kruszonka:

100 g masła
50 g gorzkiej czekolady
180 g mąki pszennej
20 g kakao Skworcu
100 g płatków owsianych
100 g cukru



Dodatkowo:

3 brzoskwinie
3 jabłka




Czekoladę połamałam i razem z masłem rozpuściłam w kąpieli wodnej. Do miski wsypałam resztę składników do kruszonki, dodałam roztopione masło z czekoladą i zagniotłam. Odstawiałam.


Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam. jak piana była już sztywna dodałam stopniowo cukier, następnie po jednym żółtku ciągle miksowałam. Teraz kolej na jogurt i olej. Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Stopniowo dodawałam do masy. Krótko zmiksowałam wszystko. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, przełożyłam ciasto. Owoce obrałam i pokroiłam w kostkę - wyłożyłam na ciasto. Na wierzch rozsypałam wcześniej przygotowaną kruszonkę. Pieczemy w 180 stopniach około 40-45 minut (do suchego patyczka).
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤