Ciasteczka czekoladowe z masłem orzechowym

źródło inspiracji: http://brunetkawkuchni.com

Przepis


Składniki na około 30 ciasteczek:

160g miękkiego niesolonego masła
65g masła orzechowego, gładkiego
100g cukru muscovado
100g drobnego cukru do wypieków
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 duże jajko
Wykonanie:

Masło otrzyj z cukrami, aż będzie puszyste. Dodaj masło orzechowe i wymieszaj dokładnie.

Wbij jajko, dodaj ekstrakt waniliowy i zmiksuj do połączenia (masa raczej nie powinna się zważyć, ale nic nie szkodzi, jeśli tak się stanie).

Na koniec dodaj suche składniki. miksuj na średnich obrotach, aż masa będzie jednolita.

Z masy rób kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszcz lekko.

Piecz w temperaturze 190°C przez około 10 – 12 minut, uważając, by się nie przypaliły, bo ciastka będą gorzkie. Ciastka mogą sprawiać wrażenie niedopieczonych, ale pozostawione przez 5 – 7 minut na blasze stwardnieją.

Wystudź całkowicie na kratce.
następna inspiracja ➤

Dołącz do naszej grupy facebookowej

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤