Suflet czekoladowy

Przepis


Składniki:

4 białka
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady o zawartości miazgi kakaowej min 70%
1/3 kostki masła
40 g cukru
szczypta soli


Sposób przyrządzenia:

Kokilki wysmarować masłem (wzdłuż wgłębień na ściankach) i odstawić do lodówki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, gdy będzie płynna dodać masło i mieszać aż również się rozpuści. Odstawić do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną piane, gdy będą ubite dodawać po jednej łyżce cukru cały czas ubijając. Dodać łyżkę piany do płynnej czekolady i dokładnie wymieszać. Dodać resztę piany i delikatnie wymieszać, przełożyć do kokilek. Piec w piecyku rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez 10 minut.

Smacznego :)
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤