Czekoladowe Muffiny

Przepis


Na 12 muffin potrzebne jest :

- 300 g mąki
- 1,5 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 165 g cukru
- 1 cukier waniliowy mały
- 140 g masła ( może być margaryna)
- 2duże jaja
- 170 ml mleka
- 1 tabliczka czekolady ( można dodać więcej :) max 1,5 tabliczki)

Krok 1. Na małej patelni rozpuszczamy i studzimy masło.

Krok 2. W osobnej misce łączymy wszystkie suche produkty. Czekoladę siekamy albo tarkujemy na drobnej tarce i również łączymy z suchymi produktami.

Krok 3. Do drugiej miski wlewamy mleko, dodajemy jajka mieszając mikserem, następnie dodajemy masło i łączymy z suchymi produktami.

Krok 4. Po przyrządzeniu masy napełniamy 12 foremek do muffin, ja użyłam sylikonowych foremek. Jednak jeżeli chcesz żeby efekt był jeszcze lepszy użyj jednorazowych papierowych foremek, jednak pamiętaj że musisz je najpierw wsadzić do metalowej blaszki.


Czas wypieku to 30 min góra i dół (bez termoobiegu) w temperaturze 200 C.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤