Kawowy tort z kremem mascarpone

źródło inspiracji: http://brunetkawkuchni.com

Przepis


Składniki:

Biszkopt (dwie tortownice o średnicy 23cm):

8 dużych jajek
400ml mleka
340ml oleju (użyłam rzepakowego)
3 szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
400g mąki pszennej
160g ciemnego kakao
1 łyżeczka sody
2 i 1/2 proszku do pieczenia
Krem z mascarpone:

200g gorzkiej czekolady (min 70% kakao), posiekanej
200g niesolonego masła w temperaturze pokojowej
puszka mleka skondensowanego, słodzonego (400g)
3 łyżki dobrej jakości kawy w proszku (lub więcej/mniej do smaku)
750g serka mascarpone, schłodzonego
Krem śmietanowy:

500ml śmietany kremówki
300g białej czekolady, posiekanej
2 łyżeczki kawy w proszku
Do nasączenia (nasączenie nie jest konieczne, więc możecie pominąć):

1/4 szklanki amaretto
1/4 szklanki wody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:

około 200g płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni
około 50g gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej do dekoracji (opcjonalnie)
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤