Kawowy tort z kremem mascarpone
źródło inspiracji: http://brunetkawkuchni.com
Przepis
Składniki:
Biszkopt (dwie tortownice o średnicy 23cm):
8 dużych jajek
400ml mleka
340ml oleju (użyłam rzepakowego)
3 szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
400g mąki pszennej
160g ciemnego kakao
1 łyżeczka sody
2 i 1/2 proszku do pieczenia
Krem z mascarpone:
200g gorzkiej czekolady (min 70% kakao), posiekanej
200g niesolonego masła w temperaturze pokojowej
puszka mleka skondensowanego, słodzonego (400g)
3 łyżki dobrej jakości kawy w proszku (lub więcej/mniej do smaku)
750g serka mascarpone, schłodzonego
Krem śmietanowy:
500ml śmietany kremówki
300g białej czekolady, posiekanej
2 łyżeczki kawy w proszku
Do nasączenia (nasączenie nie jest konieczne, więc możecie pominąć):
1/4 szklanki amaretto
1/4 szklanki wody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
około 200g płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni
około 50g gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej do dekoracji (opcjonalnie)
Skomentuj inspiracje: