Tiramisu z truskawkami - PRZEPIS

Przepis


Składniki:
3 małe lub 2 duże żółtka jaj w temperaturze pokojowej (jajka wcześniej należy sparzyć!)
3 łyżki cukru pudru
250 ml śmietanki 30% (lub 36%) bardzo zimnej
250 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej
1 duże opakowanie biszkoptów dobrej jakości (ok 20 sztuk)
1 filiżanka świeżo zaparzonej kawy (najlepiej dobrej jakości, nie rozpuszczalnej)
1/2 filiżanki likieru amaretto
2 łyżki kakao
garść świeżych truskawek do dekoracji
kilka listków mięty
Przygotowanie:
Do dużej miski wrzucamy żółtka jaj i cukier puder i wszystko dokładnie miksujemy ok 10 minut. Masa powinna być biała i puszysta. W oddzielnej misce ubijamy śmietankę (musi być bardzo zimna, prosto z lodówki), ubijamy ją na sztywną pianę, ale uwaga! kiedy już uzyskamy odpowiednią konsystencję należy natychmiast przestać miksować, żeby nie przebić śmietany! Do ubitych żółtek powoli (po łyżce) dodajemy serek mascarpone i delikatnie łączymy na jednolitą masę (najlepiej to robić plastikową szpatułką). Kiedy już wmieszamy cały serek dodajemy powoli ubitą śmietanę i również łączymy. Wszystko należy zrobić bardzo delikatnie, żeby masa nie opadła, powinna być ona bardzo puszysta i dość gęsta. Przygotowujemy naczynie, łączymy kawę z amaretto. Połowę biszkoptów pojedynczo zanurzamy w płynie, dokładnie, z obu stron, żeby lekko nasiąkły, ale się nie rozmoczyły i układamy na dnie naczynia. Wylewamy na nie połowę masy mascarpone, rozsmarowujemy dokładnie i posypujemy przez sitko delikatnie kakaem. Następnie układamy drugą warstwę z nasączonych biszkoptów i wylewamy resztę masy. Posypujemy dokładnie kakaem. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na połówki, układamy na wierzchu tiramisu. Deser wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), żeby masa zgęstniała i żeby smaki się połączyły. Podajemy z listkiem świeżej mięty.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤