Odwrócone ciasto z jabłkami i karmelem
źródło inspiracji: http://brunetkawkuchni.com
Przepis
Składniki na okrągłą formę o średnicy 23cm*:
3 – 4 duże jabłka (najlepiej twarde i kwaskowate)
2 łyżki wody
1 łyżka soku z cytryny
1 szklanka cukru
60g niesolonego masła
Na ciasto:
60 niesolonego masła w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
1/2 szklanki ciemnego brązowego cukru (użyłam ciemnego muscovado)
4 duże jajka (białka i żółtka oddzielnie)
1/3 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki soli
Skomentuj inspiracje: