Ciasto rafaello bez pieczenia

źródło inspiracji: http://brunetkawkuchni.com

Przepis


Składniki na prostokątną formę o wymiarach 33 x 23 cm:

2 budynie z cukrem (waniliowe lub śmietankowe)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 litr mleka
2 łyżki likieru kokosowego
3/4 szklanki cukru
200g wiórków kokosowych
250g miękkiego niesolonego masła
2 – 3 duże paczki słonych krakersów (użyłam Lajkonika)
Dodatkowo:

3 łyżki masła
100g wiórków kokosowych
3 łyżki drobnego cukru
Wykonanie:

Do rondla z grubym dnem wlej 3 szklanki mleka, dodaj likier kokosowy oraz cukier i podgrzewaj na małym ogniu do zagotowania. W międzyczasie w pozostałej szklance mleka rozmieszaj budynie oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Gdy mleka zacznie wrzeć, wlej mieszankę z proszkiem budyniowym i gotuj, cały czas mieszając, aż całość zgęstnieje. Zdejmij z ognia.

Gorący budyń przykryj folią spożywczą tak, by dotykała jego powierzchni (dzięki temu nie powstanie kożuch) i odstaw do przestudzenia.

Podczas gdy budyń stygnie przygotuj posypkę na wierzch ciasta. Masło rozpuść na dużej patelni i wsyp na nie wiórki kokosowe. Dodaj cukier i podsmażaj, mieszając ciągle, aż całość się zarumieni. Uważaj, by nie przypalić. Odstaw na bok.

Masło ucieraj w misie miksera do puszystości. Stopniowo dodawaj zimny budyń, łyżka po łyżce, cały czas miksując. Gdy wszystko dobrze się połączy, wsyp wiórki kokosowe i jeszcze raz zmiksuj.

Formę wyłóż papierem do pieczenia. Na dno ułóż warstwę krakersów i przykryj je 1/3 masy. Ułóż kolejną warstwę krakersów i znów 1/3 masy. Ułóż trzecią warstwę krakersów i posmaruj resztą masy.

Podsmażone wiórki wymieszaj z 2 – 3 pokruszonymi krakersami i taką mieszanką obsyp obficie wierzch ciasta.

Owiń formę folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. W tym czasie masa powinna się zsiąść, a krakersy zmięknąć.

Przechowuj w lodówce.

Smacznego :)
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤