Plecionka z mascarpone i czereśniami

Przepis


SKŁADNIKI:
1,5 opakowania suchych drożdży
200g jogurtu naturalnego
2 jajka
4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
120 g miękkiego masła
1 łyżeczka soli
1 jajko do posmarowania.
125 g mascarpone
czereśnie 100 g
truskawki 100 g
1 łyżka cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier, sól i drożdże suche. Lekko mieszamy. Dodajemy jaja, jogurt i miękkie masło. Wyrabiamy gładkie ciasto. Ja robię to jakieś 5-7 minut. Przekładamy do czystej, lekko wysypanej mąką miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja zostawiłam na 2 godzinki. Czereśnie i truskawki umyć, osuszyć. Z truskawek wyciąć szypułki , czereśnie wydrylować. Serek mascarpone połączyć z łyżką cukru pudru – ale nie jest on konieczny. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Na jego środek nałożyć serek oraz owoce. Boki pokroić w równe pionowe paski. Paseczki ciasta nakładać na siebie pod skosem. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni i piec 25-30 minut. Smacznego:)
@Agnieszka
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤